Vaatwand knapt op van nieuw suikermedicijn

Nieuw geregistreerde medicijnen voor ouderdomssuiker verbeteren de insulinegevoeligheid van de patiënt. Fabrice Martens, cardioloog in opleiding, concludeert in zijn promotieonderzoek dat deze middelen – Thiazolidinedionen genaamd – ook de ontsteking in de vaatwand remmen en direkt de functie van de vaatwand verbeteren. Hierdoor gaan zij het ontstaan van aderverkalking tegen. Martens heeft zijn onderzoek verricht in het UMC Utrecht en promoveert op 2 februari.

Traditionele risicofactoren voor hart- en herseninfarcten, zoals obesitas, een verstoorde vethuishouding, hoge bloeddruk en diabetes mellitus komen vaak geclusterd bij patiënten voor. Er lijkt een gemeenschappelijk mechanisme aan deze risicofactoren ten grondslag te liggen. Hierin blijken insulineresistentie, functieverlies en ontsteking van de vaatwand een belangrijke rol te spelen. Het werkingsmechanisme van Thiazolidinedionen lijkt veelbelovend aangezien het hiermee aangrijpt op de kern van het ontstaan van aderverkalking.
[UMC Utrecht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.