Werkstress is belangrijke risicofactor voor diabetes mellitus en hartziekten

Uit een Brits onderzoek is gebleken, dat werkstress een belangrijke risicofactor voor hartziekten en diabetes mellitus is. Er is geen duidelijkheid over de biologische processen die hierbij zijn betrokken.

10.000 Britse ambtenaren hebben gedurende 14 jaar meegedaan aan een onderzoek waarbij gezocht is naar het verband tussen werkstress en het metabool syndroom. Dit is een reeks van factoren die het risico op hartziekte en diabetes verhogen. Met name overgewicht, hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Roken, alcohol en lichaamsbeweging zijn bij het onderzoek meegewogen. Tevens werden op verschillende momenten de deelnemers ondervraagd over de mate van werkstress die ondervonden werd.

Het is gebleken dat mannen en vrouwen met werkstress een verdubbeld risico op metabool syndroom hebben. Bij vrouwen komt dit veel minder voor. Het risico is hoger naarmate het werkniveau lager is. Mannen vergroten hun risico extra door in combinatie met hun werkstress ook nog minder gezond te leven dan vrouwen. Het lijkt dat er sprake is van een dosisafhankelijke samenhang. Mogelijke verklaring hiervan is, dat stress invloed kan hebben op het centraal zenuwstelsel. Tevens kan het fysiologische evenwicht in het lichaam door stress worden verstoord.
[Zorgportaal]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.