Verpleegkundige levert minstens zo goede diabeteszorg als arts

Patiënten met diabetes type 2 (voorheen ’ouderdomsdiabetes’) hebben een grote kans op complicaties en staan daarom onder regelmatige controle. Ongeveer 850.000 mensen hebben diabetes in Nederland. Artsen kunnen de diabeteszorg niet alleen aan. Bas Houweling ontdekte dat verpleegkundigen een groot deel van deze diabeteszorg heel goed kunnen overnemen van artsen. De zorg blijft kwalitatief even goed en de patiënten zijn zelfs meer tevreden. De maatregel zal een kostenbesparing kunnen opleveren en past bovendien in het kabinetsbeleid: Minister Hoogervorst heeft taakverschuiving in de diabeteszorg hoog op de politieke agenda gezet gezien het verwachte artsentekort.

Houweling vergeleek voor zijn onderzoek twee groepen patiënten, de ene helft werd door een arts behandeld, de andere door een verpleegkundige. De verpleegkundigen hadden altijd de mogelijkheid om met een arts te overleggen en konden bij het voorschrijven van geneesmiddelen gebruikmaken van protocollen, gebaseerd op de Nederlandse diabetesrichtlijnen. De promovendus onderzocht vervolgens of de medische behandeling, kwaliteit van leven, diabetesgerelateerde klachten en tevredenheid van patiënten ten minste gelijk is aan die van de door artsen geleverde zorg.
Zowel patiënten die bij de huisarts komen, als degenen die zijn doorverwezen naar een internist blijken minstens evengoed te worden behandeld wanneer de taken zijn overgenomen door respectievelijk een praktijkondersteuner en een diabetesverpleegkundige.

[via diabetes2.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.