Diabetespatiënten en ramadan

Diabetespatiënten moeten in principe het advies krijgen niet te vasten tijdens de ramadan. Dat vindt diabetesverpleegkundige Fatima Malki van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Volgens Malki is het beter niet te vasten, met name voor type 1 diabeten en diabeten die al complicaties hebben of dreigen te krijgen. Bij type 2 diabeten kan het vasten besproken worden en de medicatie in overleg met de patiënt worden aangepast.

De ramadan, de islamitische vastenmaand, is op 5 oktober begonnen en eindigt op 3 november. Nederland telt ongeveer 945.000 moslims, van wie de grootste groep bestaat uit Turken, Marokkanen, Surinamers en Indonesiërs. Tijdens de ramadan vasten de moslims van zonsopgang tot zonsondergang.

Zieken en mensen die onmisbare medicijnen slikken, hoeven niet te vasten. Veel moslims vasten toch en nemen hun medicijnen onregelmatig in, zo bleek vorig jaar uit een Marokkaanse studie. Volgens Malki is goede verpleegkundige begeleiding van diabetespatiënten voor, tijdens en na de ramadan dan ook erg belangrijk.
[verpleegkundigenieuws]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.