Diabetesmedicijn verdubbelt kans op overlijden

Onderzoekers hebben ontdekt dat een nieuwkrachtig medicijn tegen diabetes de kans verdubbeltop overlijden, hartaanvallen of beroertes. Het nieuwe diabetesmiddel staat op het punt op de Amerikaanse markt te komen. Volgens de onderzoekers heeft de FDA, de commissie van de Amerikaanse toezichthouder op voedsel en medicijnen, niet goed opgelet toen ze het middel onlangs goedkeurde.

Het diabetesmedicijn Muraglitazar (merknaam Pargluva), een product van de farmaceuten Bristol-Myers Squibb en Merck & Co, is bedoeld voor patiënten die lijden aan diabetes van het type twee, de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Merck had de afgelopen maanden al te kampen met verschillende schadeclaims omtrent het middel Vioxx, nadat het bedrijf door een Amerikaanse jury aansprakelijk werd geacht voor de verkoop van een defect product, verwaarlozing en kwaadwilligheid.

De medische wetenschappers bekeken de gegevens van ruim 3700 personen die hebben meegedaan aan onderzoek naar de werking van het medicijn. Van de personen die Muraglitazar gebruikte, zijn er 35 overleden, meldden Amerikaanse media vrijdag. In een kleinere controlegroep, waarvan de deelnemers een ander medicijn of een placebo kregen, deden zich “maar” negen sterfgevallen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.