Grootschalige campagne tegen diabetes

In het voorjaar van 2006 gaat een grote voorlichtingscampagne over diabetes van start. Deze richt zich vooral op het opsporen van mensen die ongemerkt diabetes type 2 hebben of een verhoogd risico lopen op deze ernstige chronische aandoening.
Bij diabetes type 2 zijn de lichaamscellen minder gevoelig voor insuline dan normaal. Door overgewicht komt dit type steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor.

De campagne wordt gevoerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), in samenwerking met het Voedingscentrum, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) en het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging (NISB).

Risicogroepen
Inmiddels hebben ruim 500.000 mensen diabetes type 2. Daarnaast zijn er tussen de 150.000 en 250.000 mensen bij wie de ziekte nog niet is vastgesteld. Per jaar komen er 65.000 nieuwe patiënten bij. Verder zijn er zo’n 750.000 mensen die een hoog risico lopen om op korte termijn diabetes te ontwikkelen. Dat zijn vooral mensen tussen 45 en 70 jaar met overgewicht. Mensen uit de lage sociaal-economische groepen en Turken, Marokkanen en Hindoestanen lopen extra risico.
Diabetes verhoogt onder meer de kans op hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl kan de ziekte voorkomen of uitstellen. Vroegtijdige diagnose is belangrijk om complicaties uit te stellen en te verminderen.

Intentieverklaring
Vandaag tekenen koepelorganisaties van allerlei beroepsgroepen een intentieverklaring waarin zij aangeven gezamenlijk te gaan werken aan het voorkomen van diabetes type 2. Daarbij gaat het om de koepels van GGD-en, huisartsen, praktijkverpleegkundigen, diëtisten, thuiszorgorganisaties, fysiotherapeuten en apothekers. Ook alle campagnepartners zetten hun handtekening.
[Voedingscentrum]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.